Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Yonca, Kaba Yonca, Acı Yonca, Su Yoncası

Written By Unknown on 8 Ağustos 2011 Pazartesi | 05:47

Kaba Yonca: MEDICAGO SATIVA L Leguminosae

Tıbbi Nitelikleri:
İdrar söktürücü, şekeri tedavi edici, iltihap önleyici.

Kullanıldığı Yerler:
Amerika’da bitki içindeki fosfor ve kükürt nedeniyle şeker hastalığı (diabetes mellitus) tedavisinde denenmiştir.

Brezilya’da şeker hastalığının yanı sıra eklem yerleri iltihaplarında ve kronik romatizma tedavisinde uygulanmaktadır.

Adi yoncanın hayvan yemi olarak tarımı yapılmaktadır.

Botanik: Boyu 2 metreye ulaşan bitkinin toprağın derinliklerine inen kazık bir kökü vardır. Saplar köşeli, çıplak ve çok dallıdır. Üç parçalı yapraklar saplı ve karşılıklıdırlar. Tek yapraklar ise ters oval biçimindedir, kenarları dişli ve uçları sivridir. Yaprakların üstleri koyu yeşil altları ise grimsi yeşil ve tüylüdür. 9-10 mm boyundaki çiçekler gruplar halinde açar. Çiçekleri koyu eguvan, koyu mavi, açık veya koyu menekşe rengindedir. Çiçekler mayıs ayının başından sonbaharın sonuna kadar açarlar.

Kokusu ve Tadı: Hoş olmayan tuzlu ve acı bir tadı vardır.

Yan Etkileri: Herhangi bir yan etkisi yoktur.

Kullanma Biçimleri: İçten ve dıştan uygulanır.

Bitkiden Yararlanma Yöntemleri: Çay. 2 g taze bitkiye 200 mi kaynar su eklenir, 7-8 dk demlenip süzülür. Günde 3 çay fincanı içilir.

İçindeki Bazı Maddeler: Fosfor, kükürt, saponin.

Plinius adi yoncanın Perslerle yapılan savaşlardan sonra Medlerden Yunanistan’a getirildiğini yazmaktadır. Buna dayanarak adının Med kökenli olduğu ileri sürülmektedir. Adi yoncanın tıbbi olarak kullanılması yüzünden Latince medica ve Yunanca medikos kökenli olduğu da ileri sürülmektedir. Sativus sözcüğü ise ekili anlamına gelmektedir.

Anavatanı Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’dır.

Strabo ve Plinius adi yoncanın Yunanlıların Perslerle yaptığı savaşlardan sonra Yunanistan’a getirildiğini yazmaktalar. Adi yoncanın MÖ 1. yüzyıldan itibaren İtalya’da tarımı yapılmaya başlanmıştır. Adi yoncayı İspanya’ya ise Araplar getirmişlerdir.

ACIYONCA, Su Yoncası: MENYANTHES TRIFOLİATA L.

Acıyonca adı bitkinin yoncaya benzemesi ve yapraklarının acı olması nedeniyle verilmiştir.

Tıbbi Nitelikleri: Ateş düşürücü, güçlendirici, iştah açıcı, kan temizleyici, menstrüasyon ayarlayıcı. Acıyonca uzun süreden beri yüksek ateşte, baş ağrısında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Bu özellikleri günümüzde de kabul edilmiştir. Sindirime yaptığı olumlu etki nedeniyle metabolizma hastalıklarında hazırlanan çaylara da karıştırılır.

Kullanıldığı Yerler: Astım, sindirim, menstrüasyon.
Botanik: Avrupa’nın her yerinde yetişen bitki, ülkemizde Bolu Abant gölü, Kars’ta Çıldır gölü kıyıları, Rize ve Bingöl’de yetişir. Bataklık, yarı bataklık arazileri, ıslak çimenlikleri, göl ve nehir kıyılarını sever. Uzunluğu yaklaşık 1,5 m’dir. Boğum boğum olan ana kökünün boğumlarından çıkan yan köklerle yere yapışır.

Nisan başından hazirana kadar ana kökten çıkan 20-30 cm uzunluğundaki sapların ucunda salkım biçimli çiçekler açar. Renkleri pembeden beyaza doğru değişen dantel görünümlü çiçeklerin üstleri beyaz ince kıllarla örtülüdür. Oval, koyu yeşil yaprakları sert ve diktir.

Nelerinden Yararlanılır:
Genellikle bitkinin yapraklarından yararlanılır. Bazı kaynaklarda yaprakların çiçekleriyle birlikte kullanılması önerilir. Çiçek açmadan önce toplanan kökü de önerilmektedir.

Toplanması ve Saklanması: Yapraklar mart ayından haziran ayıran sonuna kadar saplarıyla birlikte toplanır. Bazı kaynaklarda yaprakların çiçek açmadan önce toplanması gerektiği de ileri sürülmektedir. Gölge, havadar yerlere ince serilerek çabuk kuruması sağlanır. Kuruyan yapraklar olduğu gibi veya toz durumuna getirilerek ışık ve hava geçirmeyen cam kavanozlarda saklanır.

Kokusu ve Tadı: Özel bir kokusu yoktur. Tadının acılığı yetiştiği yere göre değişir.
Yan Etkileri: Herhangi bir yan etkisi yoktur. Çok içildiğinde mide ve bağırsakları tahriş edebilir.

Kullanma Biçimleri: İçten ve dıştan uygulanır.

Bitkiden Yararlanma Yöntemleri:

Çay: 1-3 çay kaşığı kuru veya taze yaprağa 150 mi kaynar su eklenir, 10-15 dk demlenir ve süzülür. Şekersiz olarak içilir.

İçindeki Bazı Maddeler: Acı madde (meniantin), saponin, pektin, tanen, çok az eterli yağ, manganez, palmitin, karınca asidi, sirke asidi, iyot, C vitamini, kolin, enzimler.

REÇETELER

Ateş Düşürücü,Migren:

Acıyonca yaprak 50 g ince kıyılmış 1 çay kaşığı yaprağa 150 mi kaynar su eklenir, 15 dk demlenip süzülür. Günde 2 çay fincanı içilir.

Gastrit 1:

Hatmi kök 25 g
Ebegümeci yaprak 25 g
1,5 yemek kaşığı karışım 250 mi soğuk suda 8 saat demlenip süzülür.
Venüs saçı bitki 25 g
Acıyonca yaprak 25 g
1,5 yemek kaşığı karışıma 250 mi kaynar su eklenir, 20 dk demlenip süzülür, iki çay birbirine karıştırılır ve yemeklerden önce 1 çay fincanı içilir.

Gastrit 2:
Bahçe nanesi yaprak 10 g
Civanperçemi bitki 10 g
Kantaron bitki 10 g
Rezene tohum 10 g
Acıyonca yaprak 10 g
1 yemek kaşığı karışıma 150 mi kaynar su eklenir, 5 dk demlenir ve süzülür. Biraz limon suyu ve şeker karıştırılarak içilir.

Az Gelen Menstrüasyon:
Acıyonca yaprak 50 g
Menstrüasyonun başlamasından 10 gün önce günde 2 çay fincanı içilmeye başlanır ve menstrüasyon sonuna kadar içilir.

Mide Kaynaması:

Pelin otu bitki 25 g
Acıyonca yaprak 25 g
1,5 çay kaşığı karışıma 150 mi kaynar su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Çay sıcak olarak yudum yudum içilir.

Mide ve Bağırsak Hastalıkları, Sindirim Bozukluğu 1:
Çörek otu tohum 10 g
Anason tohum 10 g
Bahçe nanesi yaprak 15 g
Kantaron bitki 15 g
Pelin otu bitki 15 g
Rezene tohum 15 g
Acıyonca yaprak 20 g
1 tatlı kaşığı karışıma 150 mi kaynar su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Günde 1-3 fincan sıcak olarak içilir.

Mide ve Bağırsak Hastalıkları, Sindirim Bozukluğu 2:

Azak eğiri kök 10 g
Centiyane kök ıo g
Pelin otu bitki 25 g
Kantaron bitki 25 g
Acıyonca yaprak 30 gr. demlenip süzülür. Öğle ve akşam yemeğinden 30 dk önce 1 çay fincanı içilir.


Sindirimi Kolaylaştırıcı, Bağırsakları Güçlendirici 1:

Kantaron bitki 10 g
Köpek otu bitki ıo g
Oğul otu yaprak 10 g
Şerbetçi otu kozalak 10 g
Acıyonca yaprak 10 g
1 yemek kaşığı karışıma 150 mi kaynar su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Günde 2 çay fincanı ya da yemeklerden önce 2-4 yemek kaşığı içilir.


Sindirimi Kolaylaştırıcı, Bağırsakları Güçlendirici 2:

Bahçe nanesi yaprak 25 g
Kedi otu kök 25 g
Turunç yaprak 25 g
Acıyonca yaprak 25 g
1 yemek kaşığı karışıma 150 mi kaynar su eklenir, 5 dk demlenip süzülür. Akşamları 1 çay fincanı içilir.

Sinir Bozukluğu:
Bahçe nanesi yaprak 20 g
Kedi otu kök 20 g
Acıyonca yaprak 20 g
1 yemek kaşığı karışıma 150 mi kaynar su eklenir, 10 dk demlenip süzülür. Günde 1-3 çay fincanı içilir.

Solunum Borusu İltihabı:
Hatmi kök
Kekik bitki
Lavanta çiçek
Acıyonca yaprak
2 yemek kaşığı karışıma 500 mi kaynar su eklenir, 20 dk demlenip süzülür. Her çay fincanı çay 1 adet limonun suyuyla karıştırılarak günde 4 çay fincanı yudum yudum içilir. Bu reçetenin yanı sıra papatya veya okaliptüs çayı ile gargara yapılmalıdır.

Yatıştırıcı:
Bahçe nanesi yaprak 15 g
Kedi otu kök 15 g
Acıyonca yaprak 20 g
1 yemek kaşığı karışıma 1 çay fincanı kaynar su eklenir, 5-10 dk demlenip süzülür. Akşamları 1-2 çay fincanı içilir.

Avrupa ve Asya’nın yumuşak iklimli yörelerinde yetişir. Birçok hekim bitkiyi ilk kez 16. yüzyılda kullanmaya başladı. 18. ve 19. yüzyıllarda ise yaygın olarak kullanılmıştır. Bazı bilim insanları acı yoncayı her derde deva bitkiler arasında saymaktadır.
Kneipp bitkiyi çoğunlukla mide-bağırsak şişkinliklerinde ve karaciğer hastalıklarında, kan temizleyici ve mideyi kuvvetlendirici olarak kullanmıştır.

Leclerc sinirsel olan sindirim bozukluklarında kullanmış, ayrıca iskorbüt hastalığında iltihap azaltıcı ve kandaki alyuvarları artırıcı olduğunu ileri sürmüştür. Madaus ise acıyoncayı kronik mide, bağırsak iltihaplarında, gaz şişkinliklerinde, mide kaynamalarında ve sarılıkta önermiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder